Kérdése van? Hívjon minket!

 +36706350701

Hasznos tanácsok

 

                                                   

 

Sok mókás és vidám, kellemes dologgal szembesül a gazda, amikor kiskutya kerül a házhoz. Az egyik legvidámabb és legmókásabb rész még a kicsi megérkezése előtt van: ez a bevásárlás.

Étkezés

Két edény szükséges: az ételhez és a vízhez. A tál legyen elég mély, főleg a vizes edényé. Nyáron mindig legyen friss, hideg víz a kutya elérhető közelségében, ez létfontosságú számukra. Érdemes beszerezni (ha nincs a háztartásunkban) egy levélmérleget, mert a kutya adagjait kimérve kell adni, ne szemmértékre saccoljunk, ez nagyon csalóka lehet! Érdemes egy tápos zsák tartó valamit beszerezni vagy olyan edényt, amiben a tápot szagmentesen tárolhatjuk. A kisebb zacskós tápokhoz van egy műanyag fedeles edény.

Alvás

Kell egy fekhely is, ami lehet pléd, vagy bármi, a kutyának kellemes fekhely, ami fontosabb, hogy olyan helyen legyen, ahol a kiskutya biztonságban érzi magát, és szívesen alszik.

Ürülékszedő alkalmatosságok

Tökéletesen megfelel a legolcsóbb műanyag zacskó-csomag is, de lehet kapni praktikus, sokoldalú ürülék-eltávolító szetteket, és lebomló, környezetbarát anyagú zacskót is. A lényeg: a kupacokat mindig fel kell szedni a járdáról, parkból.

Nyakörv

Kezdetnek elegendő egy csatos, állítható nylon nyakörv. Fontos, hogy a kutya nyakára csatolva két ujja beférjen a nyakörv és a kutya nyaka közé. Ha ennél lazább, akkor könnyen ki tudja húzni belőle a fejét, ha pedig szorosabb, kellemetlen, fojtogató a kölyök számára. Soha ne hagyja a nyakörvet a felügyelet nélküli kölykön, mert kellően ügyes ahhoz, hogy megpróbálja leszedni, azonban ha alsó állkapcsa vagy lába beleakad, komoly sérülés lehet az eredmény.

Póráz

Kezdetnek, a kutya tanításához a legtökéletesebb választás egy sima egyszerű, erős, de könnyű póráz. Legfeljebb 120-150 cm hosszú legyen, így könnyű kezelni, lehet bőr, vagy nylon, de semmiképp se vásároljon láncos pórázt! Ezzel szépen meg tudja tanítani kedvencének a láb mellett követést, húzás és rángatás mentes sétálást, miközben biztonságban maga mellett tudhatja.

Felszerelések – ellenőrző lista

1.  Fekhely – elég nagy ahhoz, hogy a későbbi növekedése alatt is beleférjen, és ki is nyújtózhasson benne

2. Mosható fekhelybetét

3. Nyakörv és póráz

4. Azonosító – a nyakörvön, illetve az állatorvos által beültetett azonosító chip

5. Etető- és itató tál – legyen nehéz, hogy ne tudja feldönteni, és elég nagy, hogy növekedése alatt végig használható legyen

6. Kis méretű játékok a kistestű kutyák számára

7. Ürülék gyűjtő lapát és zacskó

8.  Az ön által választott kutyához illő kutyakefe-felszerelés

9. Fogkefe és fogkrém – kutyáknak

10. Autós hám, kutyahordozó, ill. kutyarács arra az esetre, ha kutyáját szeretné autóban szállítani

Ezen kívül szüksége lehet még egy kutyakabátra, arra az esetre, ha kutyája rövid szőrű, az időjárás pedig zord. A kistestű kutyák fázósabbak nagyobb társaiknál – éppen ezért egy kabát nagyon hasznos tud lenni, amikor kimerészkednek a szabadba. Ezen kívül néhány gazdi előszeretettel használ ketrecet, hogy biztosítson kutyájának egy helyet a házon belül, ahová elbújhat;  valamint, hogy elősegítse a wc-re szoktatást, és, hogy az utazásokat biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye kedvence számára.

 

Nincs két egyforma cica, ez már kicsi korban is tökéletesen látszik. Egyéniségük sok mindent befolyásolhat, ám vannak dolgok, amelyek mindegyikük számára fontosak.

Alomtálca

Többféle kapható, a nyitott tálca előnye, hogy kisebb helyet foglal és olcsóbb. Hátránya viszont, hogy van olyan cica, aki jó játéknak veszi, ha az összes almot kikaparhatja belőle. A fedett wc több helyet foglal, de esztétikusabb és nehezebben tudják kikotorni belőle az almot.

Alom

Szintén több variáció létezik belőle és tanácsot adni sem könnyű, mert mindenkinek más jön be. Van, aki a szilikonosra esküszik, van aki a csomósodósra, van aki a nem csomósodósra és még ezeken belül is számtalan variáció létezik. Ki kell próbálni párat, mire megtaláljuk azt, ami megfelel. Ha tenyésztőtől vesszük a cicát, kérdezzünk rá, milyen wc-t és almot szokott meg a cica és elsőnek azt válasszuk. Később lehet variálni.

Kaparófa

Itt csak a pénztárcánk szab határt. Az egészen pici, egy oszlopos kaparó oszloptól kezdve a luxus macskabútorig sok minden kapható.

Eledel

Ha tenyésztőtől vásárolunk, akkor kapni fogunk a cicával kezdőcsomagot, aminek része pár napra elegendő száraztáp. Ha nem, akkor minőségi, kornak, egészségi állapotnak megfelelő száraztápot vegyünk.

Játékok

Rengeteg féle játék kapható, a legegyszerűbb labdáktól az izgalmas interaktív játékokig. 

Illetve szükéseges lehet még, az etető/itató tál, alomlapát és a hordozó is.

Táblázat: eledelmennyiségek macskáknak

Fontos: a táblázatban átlagértékek szerepelnek, melyek orientációs célokat szolgálnak. A konkrét, egyedi esetekben magasabb és alacsonyabb is lehet macskája eledelszükséglete.

Macska súlya (kg) Nedvestáp napi adag (g)
2 kg-ig 120 -160
2 - 3 160 - 210
3 - 4 210 - 260
4 - 5 240 - 320
5 - 6 250 - 360